Child Focus en Wunderman Thompson zetten katten in tegen seksueel kindermisbruik

Antwerpen - 18 november 2020

“Voor elke kattenfoto worden er 78 beelden van seksueel kindermisbruik gedeeld.” Die choquerende boodschap lees je in de foto’s van schattige katten die Child Focus en verschillende influencers vanaf vandaag op Instagram delen. Wunderman Thompson Antwerp bedacht deze campagne om de enorme omvang van online kindermisbruik zichtbaar te maken, want dat is nodig om het te kunnen bestrijden. Child Focus roept op om ook een foto van je kat te delen, met dezelfde handgeschreven boodschap en de hashtag #catsforkids.

We vinden elke dag wel een reden om schattige katten te delen, maar vandaag – de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksueel Misbruik – is hét moment om je fotografeerkunsten boven te halen. Je kattenfoto kan helpen een groot onrecht onder de aandacht te brengen: online seksueel kindermisbruik. Child Focus en Wunderman Thompson berekenden namelijk dat er dagelijks zo’n 243.000 katten worden gedeeld op Instagram. Dat is veel en tegelijkertijd pijnlijk weinig, want het aantal beelden van seksueel kindermisbruik die dagelijks online worden verspreid, wordt geschat op een choquerende 19 miljoen. 78 keer meer dus als schattige katten. Klinkt ongeloofwaardig? Dat komt omdat het probleem vaak onder de radar blijft. Beelden van seksueel kindermisbruik worden niet zomaar op Instagram gepost. Ze verschijnen op het darkweb, worden uitgewisseld via WhatsApp, op forums enzovoort. Het probleem is dus tegelijk van kolossale omvang, maar toch bijna onzichtbaar. De kattenfoto’s van Child Focus vormen een laagdrempelige manier om dit verschrikkelijke onrecht onder de aandacht te brengen. Verschillende influencers steunden de actie al door ook hun kat met de opmerkelijke boodschap te delen.

“Het aantal beelden van seksueel kindermisbruik afzetten tegen het aantal kattenfoto’s op het internet is tegelijk een rationele data insight als een emotionele human insight. Iedereen kent het aantal kattenfoto’s op Instagram, namelijk ‘veel’. En voor kattenliefhebbers is elke reden goed om een foto van hun schattige kat te posten, dan is deze reden dat zeker. Want we weten allemaal dat onze katten stiekem heldjes zijn.”, aldus Manuel Ostyn, Creative Director bij Wunderman Thompson Antwerp.

De campagne verwijst ook naar het meldpunt stopchildporno.be. Aan wie ooit online beelden van seksueel kindermisbruik tegenkomt, vraagt Child Focus niet uit reflex weg te klikken, maar de beelden aan te geven.

instagram.com/child.focushttps://www.instagram.com/child.focus/

CREDITS

 • Agency: Wunderman Thompson Antwerp
 • Client: Child Focus
 • Client contact: Stephan Smets , Stéphanie Leyn, Heidi De Pauw
 • Creative Directors: Manuel Ostyn, Pieter Staes
 • Creative team: Kate Bellefroid, Jolien Tuyteleers
 • Copywriting FR: Jérôme Van Den Broeck, Yves Donceel
 • Account Director: Tom Thijs
 • Account Executive: Charlotte Feremans
 • Agency Producer: Amélie Van Campen
 • Design: Christophe De Pelsemaker, Ynje Degraeve
 • Motion Design & Editing: Mikael Naudet
 • PR: Valérie Rosiers, Elke Janssens, Annelies Schrevens, Judith De Maeyer
 • DTP: Theo Hachtingius
 • Print Producer: Sofie Verschaeren

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VML Belgium

 

 

Neem contact op met

HQ Antwerpen: Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen

+32 (0)3 286 44 50

erwin.jansen@vml.com

www.vml.com