De mammoet is terug (en stelt de toekomst van voeding in vraag).

Wunderman Thompson neemt de leiding in experiment om ’s werelds eerste gehaktbal van DNA van uitgestorven dieren te creëren.

Credit: Aico Lind www.studioaico.nl

MARCOM

De eerste gehaktbal ter wereld gemaakt van mammoet-DNA? Die werd vandaag onthuld in het Nemo Science Museum in Amsterdam. Het gaat om een wetenschappelijk experiment en een creatieve samenwerking tussen Wunderman Thompson Benelux, het Australische kweekvleesbedrijf Vow en een team van internationale deskundigen. Zij hopen de mogelijkheden van kweekvlees te tonen en een revolutie te veroorzaken in de voedingsindustrie.

De mammoet-gehaktbal is meer dan een vooruitstrevende innovatie: dit opvallende statement daagt het grote publiek én de vleesindustrie uit om anders na te denken over hoe we voeding produceren en consumeren. Het plaatst kweekvlees in de schijnwerpers als een haalbaar alternatief voor traditionele veeteelt.

Het idee kwam van ‘creative disruptor’ Bas Korsten, Chief Creative Officer bij het wereldwijde creatieve bureau Wunderman Thompson, vooral bekend van The Next Rembrandt, een 3D-geprint schilderij dat tot stand kwam via AI-learning van de verzamelde werken Rembrandt.Met nieuwe, innovatieve technologie werd de mammoet-gehaktbal gemaakt uit het DNA van de uitgestorven wolharige mammoet. Dat werd aangevuld met het DNA van de Afrikaanse olifant (het levende wezen dat dicht verwant is met de mammoet).

Kweekvlees is echt dierlijk vlees, maar wordt door innovatieve moleculaire technologie gekweekt uit cellen van dieren – en dus niet gemaakt van dieren zelf. Het vlees kan qua smaak en voedingswaarden worden ontwikkeld zoals de consument het wil. Bovendien kan het de milieueffecten van de traditionele vleesproductie flink verminderen.

Dit geavanceerde proces wordt weergegeven in een campagnefilm die geregisseerd werd door Juliette Stevens voor WeFilm, die ook de voortdurende dreiging van de klimaatverandering uit de tijd van de wolharige mammoet vastlegt, de productie van de mammoet-gehaktbal en de mogelijke oplossingen die kweekvlees biedt.

Bekijk hier de campagnefilm

De mammoet-gehaktbal is een uniek experiment. Maar wel eentje met een serieuze ambitie: de toekomst van voeding voor een snel groeiende bevolking aankaarten.

Credit: Aico Lind - www.studioaico.nl
Credit: Aico Lind - www.studioaico.nl

Als eerste Australische kweekvleesbedrijf zet Vow zich in om voedsel te maken dat duurzamer, lekkerder en voedzamer is. Daarvoor gaat het verder dan het namaken van bestaande stukken vlees – in tegenstelling tot de meeste andere start-ups in kweekvlees. Samen met een team van wetenschappers, chef-koks en ontwerpers zoekt Vow naar onontdekte smaken, texturen en voedingsvoordelen. Het bedrijf kondigde in november 2022 aan dat het z’n missie zou voortzetten met een Serie A-financiering van 49,2 miljoen dollar. Zo wil het de volgende generatie voedselproducten ontwikkelen, voorbereid op de groeiende bevolking. Die financiering brak overigens het wereldrecord voor een Serie A-financiering in de kweekvleesindustrie.

Nog geen vier jaar na z’n lancering loopt Vow mee voorop in innovaties die de wereld kunnen veranderen. En ze zijn nog maar net begonnen. Het bedrijf lanceert later dit jaar zijn eerste merk in Singapore: met Forged by Vow creëert het ongeziene eetervaringen.

Bas Korsten, initiatiefnemer van de mammoet-gehaktbal en Global Chief Creative Officer bij Wunderman Thompson: "De mammoet-gehaktbal laat de wereld zien dat de wereld kan veranderen als technologie en creativiteit samenkomen. Net zoals The Next Rembrandt geavanceerde technologie gebruikte om iets onverwachts en baanbrekends te produceren. Ons doel is om een gesprek op gang te brengen over hoe we eten, hoe toekomstige alternatieven eruit kunnen zien en smaken. Kweekvlees is vlees, maar niet zoals we het kennen. Het is de toekomst."
James Ryall, Chief Scientific Officer bij Vow: "Het meest fascinerende aan dit project? Dat is de mogelijkheid een eiwit te creëren dat duizenden jaren niet heeft bestaan. Dankzij kweekvlees kunnen we de grenzen van culinaire innovatie verleggen en nieuwe voedselervaringen creëren. In plaats van simpelweg bestaande producten na te maken, kunnen we met deze technologie iets unieks en beters maken. Kweekvlees heeft het potentieel om een revolutie te veroorzaken in de manier waarop we over voedsel denken. Maar het heeft de steun van politieke systemen nodig om genoeg momentum en geld te genereren om deze gloednieuwe technologie te ondersteunen.”
Tim Noakesmith, Oprichter van Vow: “Met ons eerste merk, Forged by Vow, willen we voorloper zijn in een nieuwe denkwijze: voedsel zoals we het kennen hoeft niet te zijn zoals we het kennen. Onze missie is om de status quo van eten te doorbreken met onverwachte, heerlijke smaken en onvergetelijke ervaringen. De toekomst van voeding is aan de durvers.”
Phillip Davenport, Chef : “Kweekvlees kan onze planeet redden én is lekkerder dan het meeste vlees dat er nu is. Het is een nieuwe speeltuin en stimuleert mijn creativiteit als chef-kok.”

Ontdek meer op : ​ https://www.mammothmeatball.com/

Meer informatie

Volgens de New York Times wordt 28-30% van de wereldwijde broeikasgassen veroorzaakt door voedselproductie [Source link] en de wereldbevolkiing groeit inmiddels richting de 9 miljard. Daarom zullen we in de komende 40 jaar evenveel voedsel moeten produceren als in de voorbije 8.000 jaar, aldus het World Economic Forum. Een rapport van Chatham House in opdracht van de VN [Source link] beschrijft bovendien hoe ons wereldwijde voedselsysteem een van de primaire oorzaken is van het verlies aan biodiversiteit. ​ Daarin wordt geschat dat voor 86% van de 28.000 soorten die met uitsterven bedreigd worden de landbouw een factor is die daar potentieel toe bijdraagt.

Via een ‘life cycle assessment’ (LCA) en technisch-economisch assessment (TEA) die werden uitgevoerd door CE Delft in opdracht van het Good Food Institute werd een model gemaakt van een grootschalige productiefaciliteit voor kweekvlees in het jaar 2030. Dit laat zien dat kweekvlees een lagere carbon footprint en algemene ecologische impact kan hebben, en bovendien qua kostprijs concurrentieel kan zijn met conventioneel vlees. Naarmate de productie van kweekvlees na 2030 efficiënter wordt dankzij schaalvoordelen, kan men uitgaan van een verdere verlaging van de kosten en de impact op het milieu.[Source link]

Over Vow

Vow is in april 2019 opgericht met de missie om duurzaam voedsel onweerstaanbaar én beschikbaar te maken voor miljarden mensen. Het Australische bedrijf, gevestigd in Sydney, bestaat uit vernieuwers, ingenieurs, wetenschappers, kunstenaars en foodies. Vow maakt volledig nieuwe vleesproducten uit de cellen van dieren, niet van dieren zelf. Dit jaar lanceert het zijn eerste merk, Forged by Vow, in Singapore.

Over Wunderman Thompson :

Bij Wunderman Thompson wilen we groei voor ambiteuze merken creëren. We zijn deels creatief bureau, deels consultancyfirma en deels technologiebedrijf, en onze specialisten bieden expertises van A tot Z op een wereldwijde schaal aan. Zo zorgen we voor inspiratie over het hele merk en doorheen de volledige klantenervaring.

Meer informatie vind je op www.wundermanthompson.com of via onze newsletter, of volg Wunderman Thompson via onze socialmediakanalen op ​ Twitter, Facebook,LinkedIn, en Instagram. ​ ​ ​


CREDITS

Client: Vow
Co-founder and Director: Tim Noakesmith
Chief Scientific Officer: James Ryall
Product manager: Sarah Ellice-Flint
Marketing Specialist: Sarah Separovich
BizOps Associate: Jasper van Veen
Food Inventor: Adem Kurcan

Academic Researchers
Senior Group Leader Stem Cell Engineering: Professor Ernst Wolvetang
Senior European Leukodystrophies Association (ELA): Giovanni Pietrogrande, Ph.D.

Biodiversity advisors: Naturalis Biodiversty Centre Netherlands
Director Public Engagement: Corine van Impelen
Science Communication Officer: Bart Braun

Agency: Wunderman Thompson Benelux
Global Chief Creative Officer: Bas Korsten ​
Benelux Chief Creative Officer: Sandra Bold
Creative concept: Jasper Korpershoek, Bas Korsten, Marius Gottlieb
Copywriter: Jasper Korpershoek, Bas Korsten ​
Art director: Tunchan Kalkan ​
Group Account lead: Dorien van Antwerpen ​
Account manager: Sarah Savoir

Production company: WeFilm
Co-founder / CEO: Bas Welling
Director: Juliette Stevens
Editor: Nik Roosenberg
Creative: Marius Gottlieb
1st AD: Fabian van der Hulst ​ ​
Executive Producer: Beau van Assem ​ ​
Producer: Ellis Thomas ​ ​
DOP: Zeeger Verschuren ​ ​
Focus Puller: Chris van Dijk
2nd AC: Keith Tedesco
Gaffer: Thomas Jeninga
Best Boy: Sander Idema ​ ​
Setdresser: Rivka Koops
Production assistent Tijn Lodder

Production Australia: Wunderman Thompson Sydney
National Head of Production: ​ Alistair Pratten
Senior Producer: Siobhan Crowley
2nd Unit Director: John McGovarin
DOP: Courtney Jones
Cam Assist: Macs Finaly
Sound recordist: Oliver Dibley
Chief Creative Officer: Joao Braga

Food creative: Robbie Postma


Music & Sound: Amp.Amsterdam // The Sonic Branding Company
Audio director and composer: Bertus Pelser
Sound engineer: Martin Snel
Project manager: Frederique Vroom

VFX and postproduction: Ambassadors
Executive Creative Director: Justin Blyth
Head of production: Michelle Kruger
Producer: Sophie van Kooten
Animator: Stefano Paron, Ilaria Di Sevo
Colourist: Amy Besate
3D Supervisor: Ralph Meijer, Nick Groenveld
3D Artists: Sjoerd de Greef, Chris Klinkhamer, Puck van Vliet
3D Animation: Oscar Guagnelli
VFX artists: Sil Bulterman, Jeroen Baars

Photography
Food photographer: Aico Lind
Event Photographer: Robert Harrison

PR
Global PR lead: Jessica Hartley
PR agency US: BCW NY
Global CCO: Fede Garcia
EVP Brand Solutions NY Media Leader: Heidi Donato

Website: Monwest
Website Design: Joop Akerboom & Matthias Leuhof
Website Development: Stan van Oers & Amber van Os

Other:
Culinary advisor: Phillip Davenport, Sydney ​ ​
Bioengineer advisor: Arend Vos
Professor of Molecuar Biology: Merlin Crossley


DOWNLOADABLE IMAGES & VIDEO

The full launch movie including titles but excluding sound (prores4444)

Mammoth-Meatballs_5m10s_-1dB_605a80f4_H264_16mbps.mp4

MP4 - 582 Mb

15s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 20 Mb

15s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 20 Mb

30s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 49 Mb

30s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 50 Mb

100s_MammothMeatballs_9x16.mp4

MP4 - 172 Mb

100s_MammothMeatballs_16x9.mp4

MP4 - 173 Mb

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VML Belgium

 

 

Neem contact op met

HQ Antwerpen: Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen

+32 (0)3 286 44 50

erwin.jansen@vml.com

www.vml.com