THESE DAYS Y&R VINDT TV-RECLAME OPNIEUW UIT ​ MET INNOVATIEF GEBRUIK VAN DE PAUZEKNOP

Het nieuwe tv-kijken zorgt ervoor dat de consument reclame gewoon kan doorspoelen. Adverteerders zoeken naar innovatieve manieren om de kijker weer aan zich te binden. Communicatiebureau These Days Y&R bedacht een niet-intrusieve manier: breakvertising. Het idee vond gehoor bij Telenet en SBS.

Uitgesteld tv-kijken: een zegen… en een vloek

De afgelopen jaren heeft een klein digitaal doosje ons kijkgedrag grondig veranderd. Uitgesteld kijken via de digicorder is voor de tv-kijker een zegen. Maar het heeft - voor de adverteerder - ook een kwalijk effect. Want meer en meer kijkers spoelen reclameboodschappen gewoon door. Zenders moesten dringend op zoek naar nieuwe manieren om de consument te verleiden...  

“Breakvertising”

These Days Y&R, een communicatiebureau uit Antwerpen, speelde in op die evolutie, en zocht naar onbenutte ruimte. Het resultaat: pauzeknopreclame (of iets internationalers: breakvertising). Zodra de kijker de pauzeknop op zijn afstandsbediening indrukt, krijgt hij een simpele pancarte te zien. Via die weg kunnen adverteerders de kijker op een luchtige en relevante manier aanspreken.

Gertjan De Smet, Art Director bij These Days Y&R en medebedenker van het concept: “We wilden op een leuke en niet-storende manier inspelen op de pauzemomenten van tv-kijkers. Zij zetten hun programma stil omdat er iemand belt, omdat ze naar toilet moeten, omdat ze een hongertje hebben, enz. Bij elk van die momenten komt sowieso een product of service kijken. Dus leek het ons slim om adverteerders uitgerekend op dàt moment de kans te geven om een interactie aan te gaan met de kijker.”

De kijker krijgt het laatste woord

In tegenstelling tot een klassiek reclameblok wordt breakvertising bewust beperkt tot een stilstaand beeld. Een rustmoment mag opgeleukt met een knipoog, maar het moet een rustmoment blijven.

Stoort een consument zich toch aan een bepaalde boodschap? Dan kan hij er, via de instellingen van zijn digicorder, voor kiezen om die uit te schakelen.

Telenet & SBS gaan mee in zee

Om het idee vorm te geven klopte het reclamebureau aan bij zijn klant Telenet en de zendergroep SBS: beide zagen meteen potentieel in het businessidee. Telenet staat garant voor de technische uitwerking en ondersteuning van het concept. SBS maakt gebruik van zijn commerciële uitgangspositie om er een brede waaier aan adverteerders warm voor te maken.

Wereldprimeur

Met deze nieuwe vorm van tv-reclame scoort These Days Y&R samen met SBS & Telenet meteen ook een wereldprimeur. Het concept kan op korte termijn toegankelijk worden gemaakt voor elke zender, distributeur of telecomprovider. De proefdraaifase van de pauzeknop start over enkele dagen. De uitrolfase is voor eind dit jaar gepland.

 

Credits

Client: Telenet, SBS

Agency: These Days Y&R

Commercial Director Telenet: Inge Smidts

Commercial Director SBS: Sigrid Van Den Houte

Creative team: Gertjan De Smet & Matthias De Smet

Creative Directors: Sam Devolder, Werner Van Reck, Mateusz Mroszczak

Strategy Department: Nicolas Moerman, Jef Raeman

Account: Jentina Van Eynde

Production company: Telenet

Media company: SBS

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VML Belgium

 

 

Neem contact op met

HQ Antwerpen: Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen

+32 (0)3 286 44 50

erwin.jansen@vml.com

www.vml.com